Borovje - 1. Gardijske brigade Tigrovi 27 | Point centar - Rudeška cesta 169a +385 1 613 10 26 | +385 1 389 11 00

Jelovnik

U Bosni i Hercegovini uživa se u pripremaju hrane i pića, te se njima posvećuje vrlo ozbiljno. Hrana se priprema polagano, obroci su obilni, najčešće se sastoje od mesa, mliječnih prerađevina I povrća… deseratI, žestoka pića i kava su nezaobilazni dio rituala jedenja. Posebnu radost i zadovoljstvo za goste su meze, odnosno uživanje u jelu i piću koje može potrajati cijeli dan.

U bosanskoj kuhinji nema zaprške, ne upotrebljavaju se jaki ljuti začini ili se upotrebljavaju u minimalnim količinama. Bosanska jela su u većini slučajeva lagana, kuhaju i dinstaju se pretežno sa malo vode po pravilu juha (nalijevaju se temeljcem – bistrom juhom) pa tako imaju prirodni sok odnosno umak koji u sebi nema nimalo zaprške.

Pretežiti začini u bosanskoj kuhinji su: papar, crvena mljevena paprika, orijentalni začini dodaju se u minimalnim količinama. Pije se puno bosanske kahve (kava), koja se pija iz fildžana a kuha u đezvicama (bakrenim lončićima u kojima se svaka šalica kahve kuha posebno) uz nju obavezno ide dodatak rahatluk (slatka masa od oraha ili smokvi). Uz slasne zalogaje restoran Sofra nudi bogat izbor rakija koje se poslužuju u tradicionalnim čokanjčićima te vrhunska i probrana vina iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i svijeta.